Persbericht

14 mei 2020

Nieuwe borden Gifsumak

Langs de Vangdijk in Hemelum zijn deze week nieuwe borden geplaatst die waarschuwen tegen het gevaar van de gifsumak. De Vangdijk is het fietspad tussen De Morra en de Fûgelhoeke, ten noordoosten van Hemelum. De plant veroorzaakt bij aanraking van de bladeren ernstige allergische reacties. Dorpsbelang Hemelum zag de plant zich de afgelopen jaren steeds meer uitbreiden en sloeg alarm. In samenwerking met It Fryske Gea heeft de gemeente Sûdwest Fryslân nu nieuwe, meer opvallende borden geplaatst. Hemelum is tot nu toe de enige plek in Nederland waar de gifsumak voor komt.

De uit Amerika afkomstige exoot werd in 1919 aangeplant omdat het wortelstelsel de Vangdijk goed versterkte. Toen in de loop der jaren kinderen in Hemelum ziek werden had men nog geen idee van de oorzaak, pas in 1960 werd de gifsumak hiervoor verantwoordelijk gehouden. De plant is inmiddels zo sterk verwilderd dat uitroeiing vrijwel onmogelijk is, het wortelstelsel heeft zich sterk uitgebreid en zit door de hele bodem van de Vangdijk. Alleen goed bermbeheer kan de gifsumak in toom houden.

Meer info:

Secretariaat Dorpsbelang Hemelum

Huib Volker, mob. 0621262251

Huib is hierover geinterviewd door omrop fryslan: https://omrop.fr/wWfM  Doarpsbelang Himmelum yn noed oer giftige eksoat: “Die plant is doodeng” – #omropfryslan