Sloeproeivereniging Ceres

Sloeproeivereniging Ceres
Bedrijfsnaam: Sloeproeivereniging Ceres
Bedrijfstak:
Omschrijving:

Sloeproeivereniging Ceres
In ons dorp aan de Morra kan een watersportactiviteit niet ontbreken. Een aantal enthousiaste en gespierde dorpsbewoners zijn aan het roeien. Onderstaand de geschiedenis van de plannen, de op te knappen boot en de tochten, opgetekend door Sietse Werkman.

Begin
De grondslag is gelegd in de zomer van 1999, bij een oefenpartij op voor stratenvolleybal op de Nijbuorren. Het idee werd geopperd door Hans vd Dijssel om een roeivereniging op te starten. De koppen werden bijelkaar gestoken om op zoek te gaan naar een –low budget- roeisloep. De buurman van mijn vader, H. Werkman, Peter de Kroon, had al jaren een kajuitsloep op het droge liggen, weliswaar verwaarloosd, maar toch…… Meteen een afspraak gemaakt met Peter de Kroon om het geheel eens te mogen zien. Na wikken en wegen, ook van Peter omdat de sloep een familieboot was geweest, kon de roeivereniging zich eigenaar noemen van een authentieke roeisloep, die vroeger aan boord van het koopvaardijschip “Ceres” had gestaan.

Hoe nu verder
De boot kan alleen varend achter De Buorren langs verplaatst worden naar de takel van Oeds Wijbenga. Gelukkig was de boot met polyester omkleed, zodat we goede hoop hadden dat hij waterdicht was. De schroefaskoker werd met een houten prop dicht gemaakt en met wat hefbomen werd de sloep te water gelaten. Gauw naar de takelbomen en eruittakelen, op een aanhanger gezet en naar de Nijbuorren in een loods van Texaco, destijds bij Ten Klooster gebracht. De kajuit werd eraf gehaald en diverse houtwerk werd vernieuwd. Door een brand in een naastgelegen loods werd alles nog even kritiek, maar de sloep bleef gespaard. Omdat de sloep nog niet klaar was, maar in de weg lag, moest er een ander onderkomen gezocht worden. Die werd gevonden bij Oeds Wijbenga, in de autoloods. Hier werd het zogenaamde potdeksel; de rand om de boot, waar de roeidollen in zitten, gemaakt van strippen ijzer, dit was nog een moeilijk karwei omdat de vorm gebogen en hol is. Na veel slijp en paswerk werd de klus geklaard en begon de sloep weer stevigheid te krijgen. Door omstandigheden moest de sloep weer verplaatst worden, ditmaal ging hij naar Johan van der Wal in de loods, waar de sloep op de kop ingelegd werd om de onderkant te schuren en polyester bij te werken, welke zwakke plekken vertoonde. Hierna werd de sloep naar Workum verplaatst in de loods Combert Burger. Met takels werd de boot omgedraaid en werd de boot geverfd en afgewerkt.

Eindelijk roeien
Na één keer proefroeien werd het plan bedacht om de sloep van Workum naar Hemelum te roeien en op het Heegemermeer op een eiland te overnachten. Zo gezegd, zo gedaan! Uitgezwaaid door vrouw en kinderen werd richting Hemelum geroeid. Op het ‘konijneneiland’ werden de tenten opgezet, kampvuur opgestookt en het verlies aan lichaamsvocht weer aangevuld met ….puur water. Heel gezellig en voor herhaling vatbaar. De volgende morgen weer verder geroeid en op de Galamadammen werden we al gesignaleerd door enkele Hemelummers, zodat in onze eigen haven Swaeikom een ontvangstcomité klaarstond met koffie en gebak, waar je u tegen zegt. Na deze vuurdoop, waarvan de roeiers waren: Hans van den Dijssel, Combert Burger, Epke Nagelhout, René Meijer, Simon Kuitert, Marcel Bles en Sietse Werkman werd uitgekeken naar een vaste roeiavond.

In volle vaart
Er wordt nu geroeid op dinsdagavond, we beginnen om 19.00 uur. Voor wie mee wil roeien s.v.p. contact opnemen met Sietse Werkman, telefoon 0514 581940. Indien er genoeg animo is kunnen we verschillende ploegen samenstellen. Een damesploeg is ook mogelijk. Bij voldoende deelname: 6 + stuurman/vrouw heb je al een ploeg. Er kunnen maximaal 8 roeiers en stuurman/-vrouw in de sloep. Een paar keer meeroeien is altijd mogelijk, zonder enige verplichting. Roeien is een slag, in principe kan door iedereen geroeid worden. Ben je geinteresseerd? Bel dan met Sietse Werkman. See you!

 

Stuur boodschap naar geregistreerde

Registratie titel:Sloeproeivereniging Ceres

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *